Milyen névnap lesz holnap?

Holnapi névnap

Holnap
Valter, Irma névnapja lesz.

Boldog névnapot kívánunk!

Kattintson a nevekre a névnap részletes adatainak megtekintéséhez.

A világ bizonyos részein az ünnepelt keresztnevéből adódó névnap megünneplése is szokás. Ekkor, az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja és a barátai megünneplik. A névnap arányaiban nem akkora ünnep mint egy születésnap vagy évforduló, viszont mindenképp a nagy jelentőséggel bíró neves alkalmak közé számít. A névnap, mint minden más jeles nap, egy újabb alkalom az ünneplésre. Oldalunkon mindig megtalálja a mai névnapot, holnapi névnapot, tegnapi névnapot és emellett egy névnapi naptár összesíti az összes közelgő illetve elmúlt névnapot és a legjobb köszöntőkből választhat kedves ismerőseinek.

A névnapok ünneplése számos nép körében elterjedt. A magyarok hagyományosan felköszöntik a családtagjaikat, munkatársaikat, ismerőseiket névnapjukon, bár a névnap általában kevésbé fontos mint a születésnap. A családtagok, barátok gyakran meg is ajándékozzák egymást a névnapjukon, a nőket általában virággal vagy kisebb ajándékkal. A magyarokon kívül megünneplik a névnapokat például a csehek, lengyelek, románok, szlovákok, valamint a skandináv és a balti országok lakói. Egyes országokban a névnap ugyanolyan fontos ünnep, mint a születésnap (pl. Lengyelországban).

Tévedés, hogy szökőévben február 29-én van a szökőnap, az valójában mindig február 24-ére esik. A február 24-re beékelődő szökőnappal “csúsznak” egyet a névnapok is. A Mátyás-nap átkerül február 25-re, ahogyan a megszokotthoz képest egy nappal később ünnepelnek a Gézák, majd az Edinák, az Ákos és Bátor nevű férfiak, és végül az Elemérek is, hogy azután március 1-jén minden visszaálljon a normál rendjébe.